Veel schijven zijn uitgerust met een ingebouwde microchip die lees- en schrijfbewerkingen regelt met behulp van een intern cachingsysteem. Deze hardware bevindt zich in de schijf zelf, is niet gerelateerd aan uw moederbord, processor of besturingssysteem en werkt onafhankelijk.
In enkele zeldzame gevallen kunnen sommige chips de huidige schrijfbewerking in de cache opslaan en als er direct daarna nog een komt (verwijdering), kunnen ze de eerste schrijfbewerking negeren, omdat deze hoe dan ook wordt verwijderd. En als de logica van de chip is ingesteld zoals beschreven, worden de gegevens niet echt geschreven, maar alleen gerapporteerd zoals geschreven.
Het kunnen ook andere scenario's zijn, het is slechts een voorbeeld, maar het probleem is hetzelfde: gegevens worden niet daadwerkelijk geschreven voordat ze worden verwijderd.
De logica van de microchip van de schijf verandert van fabrikant tot fabrikant, en het is moeilijk te voorspellen of te weten hoe de cachingsoftware van de schijf de gegevens werkelijk schrijft. Goed nieuws: dit probleem deed zich zeer zelden voor, en met kleine delen van de gegevens.
Om dergelijke problemen te voorkomen raden alle beveiligingsinstanties aan om gegevens meerdere keren te overschrijven. De gebruikelijke aanbeveling is van 3 tot 7. Voor paranoïde gevallen tot 40.
In onze eigen tests was zelfs 1 cyclus altijd voldoende. Sinds 2008 hebben we dit probleem nooit meer gehad.