Under arbetet kan vår app skriva temporär data en gång till varje block på disken, eller så kan den upprepa skrivning flera gånger till samma block. Efter det (i alla fall) kommer all temporär data att raderas för att frigöra diskutrymme. Så varför har vi ett alternativ att skriva över data flera gånger, om det ändå kommer att raderas?
Många diskar utrustade med inbyggt mikrochip som styr läs- och skrivoperationer med hjälp av internt cachingsystem. Denna hårdvara ligger inuti själva disken, den är inte relaterad till ditt moderkort, processor eller operativsystem och fungerar oberoende.
I vissa sällsynta fall kan vissa chips cachelagra nuvarande skrivoperation och om en annan kommer direkt efter den - radering - kan de ignorera första skrivningen, eftersom den ändå kommer att raderas. Och om chipets logik är inställd som beskrivet - data kommer inte att verkligen skrivas, utan bara rapporteras som skrivna.
Det kan vara andra scenarier, det är bara ett exempel, men problemet är detsamma - data skulle faktiskt inte skrivas före radering.
Logiken för diskens mikrochip ändras från tillverkare till tillverkare, och det är svårt att förutsäga eller veta hur diskens cachningsprogram verkligen skriver data. Goda nyheter, att detta problem inträffade mycket sällan och med små delar av data.
För att förhindra sådana problem rekommenderar alla säkerhetsorgan att skriva över data flera gånger. Vanlig rekommendation är från 3 till 7. För paranoida fall upp till 40.
I våra egna tester var det alltid tillräckligt med en cykel. Vi har aldrig stått inför detta problem sedan 2008.